Work From Home? Iată 3 tips & tricks pentru organizarea eficientă a muncii de acasă
Work From Home? Iată 3 tips & tricks pentru organizarea eficientă a muncii de acasă
Conform Ziarul Financiar, care citează un raport al Eurofund, aproximativ 18,4% dintre angajații români au început să lucreze de acasă ca urmare a pandemiei de covid-19, în timp ce media europeană a angajaților care lucrează remote este de 36,8%. Prin urmare, “biroul de acasă” a devenit extrem de important în organizarea rutinei de zi cu zi și un factor cheie pentru a ne păstra eficiența, motivația și concentrarea.
Cum ar trebui, deci, să arate biroul de acasă pentru ca munca noastră să nu își piardă valoarea? Iată câteva tips & tricks despre cum să îți organizezi munca de acasă astfel încât să fii productiv/ă și eficient/ă!
1. Separă biroul de restul casei
First thing first, găsește un spațiu din casa ta pe care să îl folosești doar ca birou astfel încât să poți separa munca de viața personală. Știm deja că, atunci când lucrăm de acasă, unul dintre cele mai mari pericole este acela de a lucra mai mult decât atunci când lucrăm în afara casei, tocmai pentru că nu mai există această separare între muncă și viața personală, ci o interconectare firească între task-urile pentru job și micile activități pe care le avem de făcut acasă: întrerupem câteva minute munca pentru a pune o mașină de rufe la spălat, ne convingem că e ok să luăm masa de prânz în fața laptopului în timp ce citim un raport, aruncăm un ochi la televizor când ne plictisește un task, lăsăm totuși laptopul deschis după ce terminăm programul de lucru și nu ne putem abține să nu citim noul e-mail, etc.
Prin urmare, pe termen lung, această lipsă de deconectare de la muncă ne afectează nu doar productivitatea și eficiența la job (facem multe lucruri, dar nu ne mai concentrăm cu adevărat pe niciunul dintre ele), dar și sănătatea, viața de familie și cea socială.
Ideal ar fi să ai o cameră separată pe care să o folosești doar ca birou astfel încât separarea fizică dintre casă și birou să fie cât mai asemănătoare cu realitatea mersului la birou în afara casei de dinainte de pandemie. Însă, dacă nu ai această opțiune, aranjează un colț din casa ta care să fie în mod evident un colț separat, cu un scop bine delimitat. De exemplu, cumpără-ți un birou suficient de mare astfel încât să îți poți organiza toate documentele și instrumentele de lucru și un scaun confortabil pentru lungile ore de stat la birou, decorează-l cât mai office astfel încât să nu poată fi confundat cu un spațiu pentru citit, mâncat sau uitat la filme și plasează-le într-o zonă a casei cât mai departe de…canapea, pat și orice alt spațiu pe care îl folosești pentru relaxare. De asemenea, în măsura în care este posibil, plasează-ți noul birou lângă o fereastră pentru a te bucura de cât mai multă lumină naturală, dar și pentru a putea să iei o gură de aer proaspăt atunci când te simți obosit și ai vrea să te întinzi în patul care îți este atât de la îndemână.
Un balcon generos sau o terasă pot fi opțiuni excelente atunci când vremea este frumoasă.
Oricare ar fi spațiul pe care intenționezi să îl transformi în birou, asigură-te că este separat, distinctiv și suficient de office ca să îți ofere senzația că it’s time to work