Umidificator, dezumidificator sau amândouă?
Pentru ca sănătatea celor care stau într-o anumita încăpere sau locuința sa fie în parametri optimi, omul are nevoie de o umiditate constanta undeva intre 30 – 50 %.
Probleme de sănătate apar în schimb atunci când avem prea multa umiditate sau când aerul este prea uscat. Atunci este cazul sa apelam la cel mai bun umidificator aer pentru a umidifica atmosfera dacă aerul este prea uscat sau la un dezumidificator pentru a reduce nivelul de umiditate din atmosfera dacă aceasta este prea mare.
Ambele echipamente sunt esențiale împreună cu alte dispozitive monitorizare sănătate pentru a asigura un nivel optim al traiului zilnic într-o locuință. Acest tip de echipamente și dispozitive se gasesc de regula în magazine precum Alecoir specializate pe aceasta arie de comercializare, putând astfel sa va recomande produsele care vi se potrivesc cel mai bine ca individ, familie sau stil de viata.
Pentru a putea stabili ce este necesar pentru tine și familia ta, trebuie în primul rand sa te documentezi în privința acestor echipamente și sa vezi ce sunt, când și cum se folosesc. Asa ca zic s-o luam pe rand.
Ce trebuie sa știi despre umidificator?
Daca ai pielea uscata și buzele crăpate, cel mai probabil camera în care locuiești are un nivel de umiditate prea scăzut și asta în timp duce la o multitudine de afecțiuni și boli.
Daca în schimb umiditatea depășește nivelul de 50% atunci probabilitatea sa apară mucegai și bacterii este foarte ridicata în casa sau încăperea respectiva.
Nivelul de umiditatea din camera unui bebeluș ar trebui menținut într-un interval cuprins intre 35-45%.
Daca ești iubitor de muzica și ai instrumente muzicale cum sunt pianul, vioara, saxofonul în locuință, trebuie sa știi ca umiditatea optima este la un nivel de 40% pentru a le întreține corespunzător.
Deci umidificatorul este un dispozitiv menit sa asigure umiditatea corespunzătoarea aerului în locuința celui care îl folosește. Acesta este dotat cu un higometru care poate măsura nivelul umidității din aer. Umidificatorul pulverizează vapori de apa în atmosfera atunci când higometrul indica un nivel scăzut de umiditate în încăperea respectiva.
Anumite tipuri de umidificatoare sunt dotate și cu sisteme de aroma terapie putând elibera vapori cu diverse arome în atmosfera.
Pentru a selecta umidificatorul potrivit pentru locuința ta trebuie sa ții cont de următorii factori: rata de umidificare, capacitatea de umidificare, volumul rezervorului de apa, tipul de umidificare, eficienta, trepte de ventilare, funcțiile de control și programare.
De exemplu în imaginile de mai sus, umidificatorul negru este ultrasonic, umidificarea realizându-se prin infrasunete care creează aburi fără sa încălzească apa. Umidificatorul alb în schimb un dispozitiv 3 în 1: umidificator, purificator și difuzor de arome în același timp.
Întreținerea umidificatoarelor consta în utilizarea unei ape demineralizate sau distilate pentru functionare, curățarea filtrelor și a recipientelor de depozitare a apei constant și menținerea lor în zone uscate.
Ce trebuie sa știi despre dezumidificator?
Dezumidificatorul este un dispozitiv care absoarbe excesul de umiditate din încăpere reducând riscul apariției mucegaiului dar și a afecțiunilor respiratorii pentru astmul sau alergiile.
La fel ca și umidificatoarele și dezumidificatoarele sunt de mai multe tipuri în functie de utilitate lor. Avem dezumidificatoare casnice, dezumidificatoare profesionale, dezumidificatoare pentru piscina, dezumidificatoar industriale.
Dezumidificatoarele casnice elimina umiditatea din debarale și spatii închise, păstrând calitățile produselor depozitate acolo pentru o perioada mai lunga, reduc riscul de condens în camerele neîncălzite într-un mod adecvat, ajuta la menținerea umidității adecvate a camerei bebelușilor și de asemenea are grija sa mențină mobila, cărțile, hainele și toate obiectele din locuință în condiții optime.
Când alegi un dezumificator casnic trebuie sa ții cont de: preț, suprafața camerei sau a casei în mp, capacitatea de dezumidificare, ionizare, umidificare sau functionare continua, nivelul de zgomot, consum, debit de aer.
Dezumidificatoarele profesionale se utilizează atunci când spațiul în care este folosit este mare și cantitatea de umiditate este foarte ridicata având posibilitatea sa colectezi zeci de litri în doar 24 de ore dar și de a funcționa în condiții dificile.
Acest tip de dezumidificatoare sunt de exemplu, utile în construcții pentru uscarea rapida a pereților, sapelor sau tavanelor sau pentru uscarea unei încăperi afectate de inundații caz în care se pot închiria pentru rezolvarea problemei.
Dezumidificatoarele pentru piscina se folosesc pentru a menține sub control umiditatea din cadrul piscinelor închise care este o reala problema de cele mai multe ori.
Când achiziționați un dezumidificator pentru piscina trebuie sa țineți cont de: suprafața piscinei, volumul încăperii, frecventa utilizării piscinei, diferența de temperatura intre apa din piscina și aerul din încăpere.
Dezumidificatoarele industriale se folosesc în hale industriale pentru uscarea anumitor produse, săli de motoare ale navelor, prevenirea condensului în zone de depozitare la rece. Daca în zonele industriale nu se menține un nivel optim de umiditate, prejudiciile pot fi masive.
Când alegi un dezumidificator industrial trebuie sa ții cont de: debitul de aer, capacitatea de dezumidificare, eficienta în reducerea costurilor prin recuperarea căldurii, modul de tratare al carcaselor dar și preț.
Întreținerea dezumidificatoarelor prin curățarea constanta a rezervoarelor și asigurarea când este folosit pentru ape reci ca apa nu are formațiuni de gheata pentru a nu reduce eficienta acestuia.
Concluzii
Fiecare din cele doua dispozitive are propria utilitate și selecția se face în functie de nevoile personale ale fiecărui consumator. Sunt persoane care au nevoie de umidificator, persoane care au nevoie de dezumidificator și persoane care au nevoie de amândouă.
Din punct de vedere al consumului de energie trebuie sa stiti ca un umidificator consuma mai putina energie decât un dezumidificator.
Tu ce ai alege pentru casa ta?