Spatii de depozitare
Lucruri, multe lucruri care ne inconjoara, pe care le folosim, le adunam zi de zi și de care nu ne putem dispensa. De la haine și incalțaminte, rechizite și biciclete, pana la lenjerii, vesela, produse de curațenie, scule... Toate trebuie pastrate in buna regula și, evident, nu ne putem permite sa le lasam pe te miri unde prin casa. Spațiile de depozitare sunt esențiale pentru o locuința funcționala.
Spatii de depozitare Insula cu spatii de depozitare, in bucatarie (sursa: Dulap incastrat in perete, cu usi glisante(sursa:
Ce anume definește un spațiu de depozitare? Nu exista o regula. Pot fi definite ca spații de depozitare toate zonele sau obiectele-suport din casa, de dorit amplasate in așa fel incat sa nu ne stea „in drum“, impiedicand traficul fluent. Poate fi vorba de un dulap sau de o debara, insa și de un spațiu deschis, cu rafturi sau cu nișe. Dar și un scaun pe care putem așeza haine sau o simpla cutie in care pastram palarii ori casete audio vechi, indeplinește, in egala masura, aceasta funcție. Cum debaralele sunt incaperi de sine statoare, special destinate depozitarii, singura specificație pentru acestea este buna organizare a lor. Ne vom opri mai mult asupra celorlalte obiecte, ușor de mutat și de amplasat, ce pot fi cumparate, realizate la comanda sau chiar prin propriile mijloace.
Dulapurile
Un dulap este primul lucru la care ne gandim atunci cand avem nevoie sa depozitam vesela, hainele, pantofii, prosoapele, dar și jucariile, revistele vechi, medicamentele, produsele de uz casnic, trusele de scule etc. Nu conteaza din ce e facut, singura lui funcție este sa aiba rafturi care sa ne ajute la o buna organizare a obiectelor din el. Mic, mare, suspendat sau pus direct pe podea, cu blat de lucru pe el sau nu, un dulap ori un bufet poate fi așezat aproape oriunde.
Amplasare: le punem cel mai adesea de-a lungul pereților, pe marginea incaperii, luand astfel din spațiul general. Totuși exista cateva spații, adesea nefolosite intr-o locuința, in care poate fi așezat foarte bine un dulap: langa ușa de la intrare, in așa fel incat sa nu impiedice traficul; in colțurile camerelor, condiție in care dulapul poate fi triunghiular și se poate desfașura pe inalt chiar pana aproape de tavan; in spatele ușilor, in spațiul ingust nefolosit (in general la baie, la bucatarie, in dormitoare); la mansarde, in unghiul facut intre podea și acoperiș, se pot pune dulapuri joase; in cazul existenței scarilor interioare – langa scari, lipite de perete și desfașurate și ele in trepte, sau in nișa de sub acestea.
Dulapuri Moduri de integrare a dulapurilor in diverse spatii
Rafturile
Fie ele din lemn, placi aglomerate, plastic, sticla sau metalice, rafturile se pot ancora in perete prin cele mai variate sisteme de prindere sau se pot uni intre ele pentru a realiza ansambluri cu suporturi pe picioare.
Amplasare: de-a lungul pereților și in aceleași mod ca dulapurile. Avantajul rafturilor este ca pot fi suspendate deasupra oricarei zone de lucru sau imediat sub tavan, folosind astfel spații aparent imposibil de utilizat. Chiar și in exteriorul locuinței, pe post de pervaz, ele pot fi prinse in diverse unghiuri, protejate cu zabrele sau lasate libere, pentru aranjarea nu doar a ghivecelor, ci și a altor obiecte (aici va trebui sa avem totuși grija la estetica exterioara a locuinței).
Rafturi Rafturile pot fi asamblate in corpuri de mobilier de sine statatoare (sursa: Rafturi suspendate (sursa:
Lazile
O lada in care putem depozita diverse lucruri și pe care o putem folosi și ca bancuța este o piesa ideala de mobilier. Se pot folosi lazi vechi, dar se gasesc și lazi special realizate in acest scop, cu pernuțe peste capac, la magazinele de profil.
Amplasare: langa pereți, dar chiar și in spații centrale, langa o alta piesa de mobilier, cum ar fi langa masa; in zone cu pereți oblici (la mansarde, sub nișa scarilor; in dulapuri, debarale, garaje.
Cutiile
De la cutii de carton cu etichete (ce pot fi cumparate in culorile cele mai diverse, pentru a da o nota șic oricarui interior) și ambalaje de carton imbracate cu hartie decorativa, pana la cutii de plastic cu rafturi sau compartimentate și bibliorafturi, cutiile ne sunt de un neprețuit ajutor cand vine vorba de depozitarea obiectelor mici și pastrarea lor perfect organizate.
Amplasare: in debarale, dulapuri, pe rafturi sau pur și simplu pe jos, in colțurile incaperii, in zonele puțin folosite, ele au avantajul ca pot fi puse una peste alta, ajutandu-ne sa obținem ordinea dorita. Iar asta cu cele mai mici costuri. Cutiile mici pot sta pe orice obiect de mobilier, pe dulapuri sau birouri, pentru a ajuta la organizarea actelor și depozitarea rechizitelor.
Cutii O cutie din lemn compartimentata ajuta la o mai buna organizare (sursa: Mod de utilizare a spatiului de sub un pat suspendat, cu ajutorul rafturilor si cutiilor (sursa: Cutiile etichetate sunt ideale pentru depozitarea lucrurilor
Alte obiecte care ne ajuta la depozitarea lucrurilor
Sertare – un sertar mai mic sau mai mare, pe șine sau pe roți, are avantajul flexibilitații. Poate folosi spații precum cel de sub pat: de pilda, este extrem de folositor un sertar mare, ușor de tras și de impins la loc sub pat, in care depozitam plapumile și paturile utilizate ocazional. Alte nișe in perete sau spații de sub mobilier pot fi folosite in același mod. Sub blaturile de lucru din diverse incaperi sau sub blatul biroului și mesei pot fi, de asemenea, fixate sertare sau rafturi glisante.
Bare-suport – in general folosite in dulapuri, pentru organizarea hainelor pe umeraș, ele pot fi fixate și in dressing-uri, sub rafturi suspendate sau direct pe pereți, in spatele ușilor (uneori ascunse vederii cu ajutorul unor perdele). In cazul existenței unui spațiu mai ingust de 40 cm (lungimea medie unui umeraș), ele pot fi așezate perpendicular pe perete, permițand poziționarea hainelor cu fața catre cel care le alege.
Panouri glisante – printre soluțiile inedite de folosire a spațiului se numara organizarea unor „rafturi pe verticala“, care sa gliseze de-a lungul unor suporturi.
Scaune – spatarul unui scaun este instinctiv folosit ca suport pentru camașa proaspat calcata sau pentru lucrurile pe care le scoatem seara de pe noi.
Cuiere, carlige – multitudinea de posibilitați de a le ordona și fixa in perete sau de alte piese de mobilier le transforma intr-o varianta extrem de folositoare pentru haine, umbrele, prosoape etc. care trebuie sa ne stea la indemana.