dezumidificator, dezumidificator casnic, informatii complete dezumidificator, informatii utile dezumidificator, principii puncti
Umiditatea – absolută sau relativă
DEZUMIDIFICAREA - INFORMAȚII PRACTICE PRIVIND SISTEMELE DIFERITE DE DEZUMIDIFICARE ȘI POSIBILITĂȚILE LOR DE APLICARE
Un climat ideal într-o încăpere este important pentru confort, dar este și o condiție importantă pentru menținerea în bună stare a unui mobilier sensibil la umiditate și protecția împotriva deteriorării cauzate de umiditate excesivă, formarea mucegaiului sau coroziune.
Sunt doi factori decisivi pentru obținerea unui climat ideal: temperatura camerei și umiditatea relațivă. Așa cum este ilustrat în graficul de mai jos, ne simțim cel mai confortabil la temperaturi între 20 și 22°C și o umiditate relativă de 40 până la 60%. Condițiile climatice dincolo de aceste valori sunt percepute ca neplăcute de majoritatea oamenilor.
Mai mult decât atât, nivelurile de umiditate prea ridicate pot provoca cele mai variate tipuri de daune. Adesea, primele semne de avertizare vizibile sunt articole de îmbrăcăminte umede, mirosul de mucegai și ziduri murdare (cu pete de mucegai) sau germinarea cartofilor în subsoluri.
Știați că mucegaiul se poate deja forma la o umiditate relativă de 70%, iar rugina la doar 60% RH?
Dacă nu este controlat, nivelul de umiditate în camera poate fluctua în mod semnificativ și rar poate atinge valorile ideale de la sine. În plus, nivelul umidității depinde și de sezon și condițiile climatice din exterior.
Conínutul de vapori de apă din aer:
► la o temperatură de 25°C, un metru cub de aer poate absorbi max. 23 g de apă; acest lucru ar corespunde unui nivel de umiditate de 100%.
► Dacă aerul se răcește la 10°C, același volum de aer poate absorbi doar 9,4 g.
Umezeala excesiva sub formă de vapori se condensează în apă pe suprafețele mai reci.
MAI ÎNTÂI TEORIA ȘI APOI PRACTICA
Cunoașterea unor informații de bază privind subiectul umidității este utilă pentru obținerea unui confort în casa dumneavoastră. Aerul nu poate absorbi o cantitate nelimitată de apă. Există o limită de saturație, adică un maxim privind cantitatea de vapori de apă care poate fi absorbită de aer în termeni absoluți. Acesta este umiditatea absolută, dată în grame de apă pe metru cub de aer.
Conținutul de vapori de apă care este dizolvat efectiv în aer în raport cu o cantitate maximă de vapori de apă pe care aerul ar putea să o absoarbă la temperatura respectivă este denumită "umiditatea relativă" (RH).
Altfel spus, dacă umiditatea relativă a aerului din încăpere este de 50%, de exemplu, exact jumătate din cantitatea maximă de apă ce poate fi absorbită la temperatura actuală este dizolvată în aer.
Este doar o problemă de temperatură
Prin urmare, capacitatea de absorbție a apei din aer depinde, întotdeauna, de temperatura predominantă. Cu cât este aerul mai rece, cu atât mai puțină apă poate și absorbită de aer. Acest lucru este ilustrat în tabelul de mai sus, pe baza a cinci valori de temperatură.
În exemplul 1, umiditatea relativă rămâne 80%, în timp ce cantitatea absolută de apă ce poate fi absorbită variază în mod considerabil în funcție de temperatură.
În exemplul 2, cantitatea de apă conținută în aer, în termeni absoluți, rămâne identică, motiv pentru care crește umiditatea relativă în timp ce temperatura scade.
Trebuie să recunoaștem că acest lucru este destul de complex - și devine și mai complicat având în vedere faptul că putrezirea, coroziunea și formarea mucegaiului sunt favorizate de umiditatea relativă, și niciodată de cea absolută.
Numai umiditatea relativă este absolut relevantă
Așa cum a fost arătat în exemplul 2: într-o cameră cu o temperatură de 5°C și un conținut de apă de
5,4 g / m3, nivelul de umiditate relativă este de 80% - la care metalul corodează și există un risc major
de formare a mucegaiului, în timp ce același conținut de apă la o temperatură a camerei de 25°C duce la o umiditate relativă de doar 23,5% ceea ce reprezintă un mediu mult prea uscat care irită sistemul respirator. Într-un astfel de mediu, mucegaiul și rugina nu ar avea nicio șansă chiar daca aerul în cameră conține aceeași cantitate de apă, adică 5,4 g / m³.
Deci, tot ce contează este să reglezi umiditatea într-un mod controlat. Cantitatea absolută de umiditate ce se extrage din aer este irelevantă; doar nivelul de umiditate relativă este important!
O înțelegere de bază a acestor corelații fizice este un factor crucial pentru implementarea unei soluții eficiente de dezumidificare adaptată la condițiile tale.
Influența umidității relative asupra corpului uman
* Reprezentările de mai sus sunt realizate conform diagramei Scofield/Sterling
METODE DE DEZUMIDIFICARE
DOUĂ TEHNICI - UN SINGUR OBIECTIV: O REDUCERE CONTROLATĂ A UMIDITĂȚII EXCESIVE
Înainte de a intra în detaliile celor două metode de dezumidificăre, trebuie mai întâi să distrugem un mit:
Încălzirea face ca aerul să fie mai cald, nu mai uscat
încălzirea nu este, cu siguranță, printre metodele de dezumidificare! Este adevărat că aerul cald poate absorbi mai multă apă decât aerul rece. astfel, prin încălzirea aerului din încăpere cu un conținut constant de apă, nivelul de umiditate relativă scade.
Dar, cu cât aerul este mai fierbinte, cu atât este mai mult înconjurat de suprafețe reci pe care condensează umezeala. La urma urmei, încălzirea, de una singură nu poate face umezeala să dispară - și, prin urmare,conținutul de apă din aer rămâne același. Pentru a capta umezeala din aerul camerei, în mod eficientși permanent, singura metoda este dezumidificarea, fie prin condensare sau prin absorb’ie (desicare).
Condensare versus desicare
Toate dispozitivele de pe piață cu denumiri cum ar fi uscător refrigerant, uscător condensator,
dezumidificator de condensare sau dezumidificator Peltier se bazează pe principiul condensării. Pe de altă parte, există tehnologii pentru deshidratarea desicantă. Acestea includ bine cunsocutele granule cu proprietăți de absorbție a umidității. Cu toate acestea, dezumidificarea permanentă poate fi obținută
numai dacă se utilizează această metodă în dispozitive electrice cu regenerare a aerului cald, mai bine cunoscute sub numele de dezumidificatoare desicante.
Este doar o chestiune de tehnologie
Chiar dacă anumite denumiri ale dispozitivelor de pe piață pot varia, aceste aparate aparțin unuia din cele două grupe, iar numele lor furnizează informații privind tehnologia de dezumidificare folosită.
Lăsând deoparte granulele, procedura este aceeași pentru toate dispozitivele acționate electric: aerul înconjurător este aspirat de un ventilator, umiditatea este absorbită din aer în interiorul dispozitivului și
aerul uscat este evacuat în cameră, care continuu se amestecă cu aerul din încăpere mai umed până la atingerea nivelului de umiditate dorit.
Cu toate acestea, metodele de dezumidificare, domeniile și limitele de aplicare a ambelor tipuri de aparate diferă considerabil.
CONDENSARE
Așa cum am arătat deja prin curba de saturație, capacitatea de absorbție a apei în aer depinde doar de temperatura acestuia. Cu cât este mai scăzută temperatura, cu atât mai puțină apă poate fi absorbită de aer.
Dar ce se întâmplă dacă aerul îmbogățit cu apă se răcește brusc, de exemplu datorită contactului cu o suprafață mai rece?
în acest caz, limita de saturație de 100% RH este depășită și aerul nu mai poate stoca umiditatea excesivă care, în consecință, se condensează pe suprafața mai rece și se transformă în apă.
Chiar și aerul trebuie să „refuleze” uneori
Deoarece vaporii de apă se condensează în apă la această limită de temperatură, nivelul respectiv de temperatură este denumit punct de condensare. Cu siguranță, cunoașteți acest fenomen de la sticlele reci din timpul varii pe care se află forme de condens sau de la geamurile aburite în timpul iernii, sau de la oglinda din baie în timp ce faceți duș. Chiar și ceața din diminețile răcoroase este un semn vizibil de umiditate din aerul rece saturat.
Atunci când aerul se răcește, poate absorbi mai puțină apă, iar vaporii de umiditate excesivă condensează pe suprafețele mai reci.
Aceasta este principiul fizic folosit de dezumidificatoarele cu condensare - cunoscute și sub denumirea de dezumidificatoare cu agent frigorific. Ele răcesc aerul care curge prin dispozitiv sub punctul de rouă și rețin umiditatea conținută în acesta prin condensare pe o suprafață rece.
Oferta de dezumidificatoare cu agent frigorific disponibilă pe piață variază de la uscătoare puternice cu tehnologia compresorului - așa-numite dezumidificatoare cu agent frigorific de compresie – până la dezumidificatoare mai compacte de tip Peltier care necesită doar puțină energie, dar oferă și o eficiență mult mai scăzută și o eficiență energetică mai scăzută.
DESICARE
În timp ce procesul de dezumidificare se bazează pe punctul de rouă în cazul dezumidificatoarelor cu condensare, dezumidificatoarele cu desicant utilizează principiul de absorbție. Aici, diferența de presiune a vaporilor din aerul umed și agentul de absorbție higroscopică este utilizată pentru absorbția apei din aer.
Această categorie de dezumidificatoare include, de asemenea, dezumidificatoare cu granule, deși acestea sunt cel mai bine adaptate pentru interiorul recipientelor mici, închise, pentru a păstra aerul uscat.
Granulele - o soluție mai degraba ineficientă
Scopul original și principal al pungilor cu granule desicante este de a proteja bunurile sensibile la umiditate în timpul transportului și depozitării. Toată lumea știe sacii mici cu granule care vin în genți noi, dispozitive electronice, produse farmaceutice sau îmbrăcăminte.
Prin urmare, granulele nu servesc ca o alternativă reala pentru dezumidificarea unei încăperi. Mai mult, ele sunt o soluție neeconomică de unică folosință care implică din partea utilizatorului o achiziție în mod regulat de saci de granule proaspete deoarece granulele nu sunt regenerate.
La fel ca un burete, desicantul absoarbe permanent apa din aer și trebuie să fie înlocuit de îndată ce este saturat - un proces costisitor pe termen lung.
Situația este diferită în cazul dispozitivelor electrice cu regenerarea aerului fierbinte. Acestea au un sistem integrat, format dintr-un rotor cu material higroscopic, precum silicagel sau clorură de litiu care elimină moleculele de apă din aerul aspirat care trece prin rotorul cu desicant.
Pentru a asigura capacitatea rotorului de a absorbi permanent umiditate, aceasta (umiditatea) trebuie să fie extrasa, cumva din materialul desicant. Acest lucru se face prin generarea de aer fierbinte. Aerul fierbinte este ghidat printr-o zonă de regenerare a rotorului cu desicant și foloseste energie termică pentru a îndepărta vaporii de apă din silicagel.
Fie că este vorba de un duș fierbinte, roua de dimineața sau niște sticle de băuturi reci, condensarea este un fenomen omniprezent în viața de zi cu zi. Aerul umed ajunge într-un mediu mai rece sau pe suprafețe mai reci și condensează – este principiul funcțional al dezumidificatoarelor cu agent frigorific. Și așternutul de pisică funcționează pe principiu de absorbție. Materialul higroscopic absoarbe orice tip de umiditate și trebuie să fie schimbat în mod regulat.
Și așternutul de pisică funcționează pe principiu de absorbție. Materialul higroscopic absoarbe orice tip de umiditate și trebuie să fie schimbat în mod regulat.
Uscarea cu ajutorul refrigerării:
aerul din cameră absorbit cu ajutorul unui ventilator este răcit până sub punctul de rouă pe evaporatorul rece al dezumidificatorului și apa se condensează pe aripioarele evaporatorului și pe conducta de agent frigorific.
DIFERENȚE TEHNICE ȘI PRINCIPIUL DE FUNCȚIONARE
DEZUMIDIFICATOARE CU CONDENSATOR ȘI CU TEHNOLOGIA COMPRESORULUI
Deoarece majoritatea operațiunilor de dezumidificare într-o locuință sunt efectuate la temperaturi între 15°C și 25°C și datorită unui raport excelent de preț, performanță și eficiență, acest tip de aparat este
printre dezumidificatoarele cele mai frecvent utilizate în sectorul privat și în industria construcțiilor.
Dezumidificatoarele cu condensare cu compresor funcționează pe același principiu ca și un frigider. Dispozitivul găzduiește un sistem de refrigerare cu compresie ce transportă un agent frigorific prin două elemente care fac schimb de căldură - un condensator și un evaporator.
Proces posibil datorită unui șoc termic
Cu ajutorul unui compresor și a unei supape de expansiune, agentul frigorific este expus schimbării
presiuni în acest circuit închis, care rezultă în încălzirea gazului pe partea condensatorului în timpul compresiei și răcirea bruscă cu mult mai jos de temperatura camerei pe partea vaporizatorului în timpul decompresiei.
Pe vaporizator, aerul este răcit brusc la o temperatură sub punctul de rouă, umiditatea din aer condensează și se transformă în picături de apă ce se scurg într-un recipient de colectare.
Aerul rece și uscat este acum ghidat către condensatorul fierbinte, absoarbe căldura și apoi este distribuit înapoi în cameră ca un aer uscat și cald unde se încarcă din nou cu umiditate.
Gheața, o problemă pe care trebuie să o rezolve dezumidificatorul
În funcție de temperatura ambiantă și nivelul de umiditate, vaporizatorul poate fi extrem de rece și s-ar putea să apară o pojghiță de gheață la suprafața sa dacă temperatura camerei este sub 15°C.
Formarea unui strat tot mai gros de gheață, practic, "înfundă" aripioarele (înghețarea lor) și reduc capacitatea de dezumidificare a dispozitivului.
De aceea, toate dezumidificatoarele cu compresor sunt echipate cu mecanisme pentru dezghețarea regulată a vaporizatorului - de obicei prin circulația aerului sau cu ajutorul unui gaz cald (a se vedea tipurile de dezghețare mai jos). Dacă nu ar avea loc dezghețarea prin circulația aerului cald sau cu ajutorul gazului fierbinte, vaporizatorul (elementul de răcire) ar îngheța complet până când un "zid de gheață" ar bloca cu totul fluxul de aer.
TIPURI DE DEZGHEȚARE ÎN DEZUMIDIFICATOARELE CU COMPRESOR
DEZGHEȚARE PRIN CIRCULAȚIA AERULUI
Prin această metodă, dezghețarea are loc, de obicei, electronic, într-un interval de timp controlat sau cu ajutoul unui senzor, prin circulația aerului cald. De aceea, aceasta metodă este numită electronică sau dezghețare electrică.
Dacă se formează o cantitate destul de mare de gheață pe vaporizator, compresorul se oprește și pornește procesul de dezghețare în timp ce ventilatorul, de obicei, continuă să circule aerul cald al camerei în jurul vaporizatorului pentru a îndepărta gheața.
Această tehnică s-a dovedit că funcționează destul de bine în încăperi cu o temperatură de peste 15°C.
Dacă, totuși, asemenea uscătoare sunt folosite în medii mai reci - sub 15°C - temperatura suprafeței
vaporizatorului este sub 0°C. Acest lucru conduce la o formare intensă a gheții la suprafața sa, aparatul trebuie să fie dezghețat aproape permanent, iar timpul de dezghețare este mult mai mare.
În încăperi reci, dezumidificarea regulată devine aproape imposibilă în cazul unor dezumidificatoare cu dezghețare prin circulația aerului deoarece dispozitivele sunt aproape în mod constant ocupate cu dezghețarea acestora.
De aceea, din punct de vedere economic, dezumidificatoarele cu compresor cu o dezghețare pe baza circulației aerului sunt aproape întotdeauna o soluție bună pentru funcționare în camerele calde, cu
temperaturi ale aerului de peste 15 ° C.
DEZGHEȚAREA CU GAZ FIERBINTE
Dezumidificatoare proiectate pentru a fi utilizate în camere mai reci, sunt echipate cu un sistem de dezghețare cu gaze fierbinți, sistem bazat pe procedura de by-pass.
În aceste sisteme, gazul frigorific fierbinte al circuitului de compresie circuitul este utilizat activ pentru dezghețarea rapidă și eficientă. De îndată ce gheața începe să se formeze, o valvă specială solenoidă se deschide automat și redirecționează gazul fierbinte din compresor direct către vaporizator (în loc de condensator) printr-un bypass. Valva se închide din nou după ce procesul de decongelare este complet astfel încât dezumidificarea poate fi continuată prin circuitul obișnuit al agentului frigorific.
Spre deosebire de dezghețarea prin circulația aerului, dezghețarea automată cu ajutorul gazului fierbinte permite o reducere drastică a fazelor de dezghețare la doar câteva minute, o cerință esențială pentru o dezumidificare eficientă în condiții de temperatură scăzută, cum ar fi camerele neîncălzite. Astfel, procesul de dezumidificare are loc când procesul de dezghețare nu este în desfășurare!
Pentru dezumidificarea camerelor neîncălzite la temperaturi de sub 15 ° C, dezumidificatoarele cu gaze fierbinți sunt întotdeauna mai potrivite și mai eficiente decât dispozitivele cu dezghețare prin circulația aerului în ciuda performanței identice a compresorului. La temperaturi de peste 15 ° C, cu toate acestea, capacitatea acestor două tipuri de dezumidificatoare este apropiata, fiind practic identice la temperaturile de peste 18 ° C.
Concluzie: Dezumidificatoarele cu compresor și cu sistem de dezghețare cu gaze fierbinți sunt versatile, deoarece sistemul lor de dezghețare permite funcționarea la temperaturi ambientale cuprinse între 5°C și 35°C. Acesta este motivul pentru care astfel de dispozitive pot fi utilizate în camere calde și reci - atât vara, cât și în timpul iarnii. Din motive legate de procesul de funcționare, utilizarea unui dispozitiv cu sistem de dezghețare prin circulația aerului este rezonabilă din punct de vedere economic și energetic numai la temperaturi cuprinse între 15°C și 35°C.
DEZUMIDIFCATOARE CU TEHNOLOGIA PELTIER
La fel ca în cazul dezumidificatoarelor cu condensator acționat de compresor, și în cazul dezumidificatoarelor Peltier trebuie să fie generată o suprafață rece în interior. Temperatura de pe această suprafață trebuie să se afle sub punctul de rouă al aerului, astfel încât apa să se condenseze pe ea.
Cu toate acestea, dezumidificatoarele Peltier, nu utilizează răcirea cu ajutorul unui compresor ci un element integrat Peltier -denumit uneori TEC (răcitor termoelectric).
Aceste convertizoare compacte, termoelectrice, sunt bazate pe efectul eponim Peltier: atunci când curentul se descarcă între cele două părți ale plăcilor elementului de răcire, o parte a elementului devine foarte fierbinte și cealaltă parte devine foarte rece - cu o diferență de temperatură de până la 70°C între partea caldă și cea rece.
Elementele Peltier sunt ultra-compacte și sunt utilizate, de exemplu, în mini-frigidere mobile, radiatoare de camping sau pentru răcirea elementelor PC.
Dezumidificatoarele Peltier cu condensare au un ventilator integrat care absoarbe aerul din cameră și il ghideaza către partea elementului rece, unde aerul este răcit sub punctul de rouă, se condensează la suprafață și picură într-un recipient de colectare. Aerul uscat este apoi ghidat peste elementul fierbinte
lateral, absoarbe căldura și se întoarce înapoi în cameră ca aer cald, uscat.
Din motive legate de proces, dezumidificatoarele cu condensare cu tehnologia Peltier nu necesită un sistem de dezghețare și consumă puțină putere. În plus, ele pot fi proiectate pentru a fi extrem de compacte și foarte silențiose datorită lipsei unui compresor zgomotos.
Cu toate acestea, dezumidificatoarele Peltier au un domeniu de funcționare relativ mic și au o eficiență relativ scăzută, în prezent, la aproximativ o treime din eficiența compresorului. Din acest motiv, dezumidificatoarele termoelectrice nu reprezintă cu adevărat o alternativă la cele cu compresor, în special datorită faptului că performanța elementelor Peltier nu poate să fie scalată în funcție de dorințe.
De aceea, valorile comparative ale eficienței - de ex. litri pe kWh, așa cum pot fi uneori găsite în comparările de echipamente cu tehnologii diferite, trebuie să fie privite cu o oarecare rezervă. Este ca și cum ați compara mere cu portocale, deoarece dezumidificatoarele Peltier nu sunt scalabile și nu pot atinge performanța dezumidificatoarelor cu agent frigorific. În practică, dezumidificarea timp de 24 de ore cu ajutorul unui dezumidificator Peltier, nu va capta mai mult de o sticlă de apă.
Dezumidificatoarele Peltier și cele cu agent frigorific pot fi comparate doar într-o anumită măsură, deoarece acestea au fost concepute pentru diferite game de aplicații.
Aparatele Peltier sunt, în general, potrivite doar pentru camere sau incinte cu dimensiuni foarte mici, de exemplu dressing room-uri sau dulapuri de încălțăminte, cămări sau toalete mici, fără ferestre.
Dispozitivele Peltier nu sunt capabile să dezumidifice spațiile mari de locuit, chiar dacă unele reclame pot sugera acest lucru.
DEZUMIDIFICATOARELE ABSORBANTE (DESICANTE)
DISPOZITIVE INDUSTRIALE CU DESCĂRCAREA AERULUI UMED
Dezumidificatoarele profesionale de dezumidifcare sunt cel mai mult utilizate în sectorul comercial și industrial, unde este nevoie de cantități mari de aer uscat, uneori, la temperaturi foarte reduse.
Atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnic, acest lucru poate fi posibil a se realiza utilizând dezumidificatoare desicante.
În comparație cu soluțiile pentru utilizatorii casnici, dezumidificatoarele comerciale vin cu mai puține elemente de confort și sunt, în schimb, proiectate să ofere robustețe, durabilitate, o durată lungă de viață și o rată ridicată a debitului de aer uscat. Nu în ultimul rând, datorită acestui debit ridicat de aer, umiditatea nu este condensată în interiorul acestor dispozitive, ci este suflată în exterior direct sub formă de vapori de apă calzi sau evacuați printr-un furtun sau canal de evacuare.
Prin urmare, atunci când alegeți aparatul de dezumidificare, asigurați-vă că nu selectați o unitate industrială, deoarece acestea nu sunt, în general, echipate cu containere pentru colectarea apei.
DISPOZITIVE DE DEZUMIDIFICARE PENTRU UZ CASNIC
Aceste dispozitive sunt proiectate pentru uz casnic, pe același principiu ca și dezumidificatoarele de dezumidificare pentru aplicații comerciale.
Aerul din camera este aspirat și ghidat printr-un rotor desicant acoperit cu un agent de absorbție higroscopică pe care se depozitează moleculele de apă din aer. Aerul uscat, deshidratat, este apoi evacuat, înapoi, în încăpere.
Pentru a îndepărta apa din materialul desicant încărcat cu umiditate, aerul cald încălzit de un element de încălzire trece printr-o zonă de regenerare a rotorului cu material desicant într-un circuit continuu. Datorită temperaturii sale, acest aer poate prelua umezeala de pe rotor și apoi o ghidează printr-un element condensator.
Aerul de admisie mai rece circulă simultan în jurul elementului condensator, motiv pentru care
apa din interiorul elementului condensează și se scurge într-un rezervor de apă. Aerul de regenerare este apoi reintrodus prin elementul de încălzire într-un circuit constant pentru a prelua din nou umiditatea.
ALEGEREA DEZUMIDIFICATORULUI – CE APARAT ESTE RECOMANDAT PENTRU FIECARE TIP DE UTILIZARE
FACTOR DE SELECȚIE - TEMPERATURA CAMEREI
Temperatura medie a aerului din cameră ce urmează a fi uscată este criteriul cel mai important pentru luarea unei decizii privind selectarea unui dezumidificator adecvat.
Performanță ridicată sub 8°C
În subsoluri neîncălzite, case de weekend sau camere mai reci, cu o temperatură medie a camerei
sub 8°C în timpul iernii, vă recomandăm să utilizați un dezumidificator cu absorbție.
Principiul lor funcțional face posibilă menținerea unui mediu uscat chiar și la temperaturi scăzute. Chiar dacă temperatura crește uneori la 12°C, aceste dispozitive funcționează în continuare în mod eficient. Peste o temperatură de 12°C, cu toate acestea, eficiența energetică scade și un astfel de aparat nu mai este rezonabil din punct de vedere economic.
Dezumidificatoare pentru o plaja mare de temperatura, de la 5 la 35 ° C
Ca o temperatură medie a încăperii de 8°C, este, în general, posibil să se utilizeze dezumidificatoare cu refrigerare. Dacă temperaturile scad permanent sub 15°C în timpul lunilor de iarnă, este absolut necesar să se utilizeze un dispozitiv cu sistem de dezghețare cu gaze fierbinți. Aceste aparate pot fi folosite într-o gama mare de temperatură.
Utilizarea dezumidificatoarelor refrigerante cu sistem de dezghețare pe baza circulației aerului este rezonabilă doar la temperaturile medii de peste 15°C
FACTOR DE SELECȚIE - COSTURILE DE OPERARE
Când vine vorba de raportul cost-beneficiu și performanța de dezumidificare în raport cu consumul de energie, dezumidifcatorul cu compresor poate, de departe, să pretindă poziția de leader. Aparatele de dezumidificare cu condensator Peltier sunt mai puțin costisitoare din punct de vedere al consumului de energie, la o primă vedere, dar ele sunt, de asemenea, caracterizate prin performanțe scăzute de dezumidificare, necesitând, practic, un consum de trei ori mai mare pentru fiecare litru de condens
produs.
Consumul de energie al unui dezumidificator cu absorbție poate fi cu până la 100% mai mare în
comparație cu un dezumidificator cu agentul frigorific. Cu toate acestea, costurile de operare poate să fie un criteriu secundar, deoarece pentru anumite aplicații se poate folosi cu succes doar un astfel de dezumidificator.
FACTORUL DE SELECTARE – EFECTUL RADIAL
Dezumidificatoarele cu compresor refrigerant - excelente pentru încăperi de orice dimensiune.
Cu cât spațiul care trebuie păstrat uscat este mai mare, cu atât este mai recomandat un dezumidificator cu compresor. Aceasta gamă oferă o varietate mare de combinații de putere de ventilare și condensare. Pentru a menține camerele mari uscate, dezumidificatorul trebuie să aibă o capacitate mare de absorbție a aerului umed ceea ce necesită un ventilator puternic. Totodată, pentru a dezumidifica această cantitate mare de aer, condensatorul dispozitivului trebuie să fie la fel de puternic.
Prin urmare, atunci când selectați un dezumidificator, acordați o atenție deosebită potrivirii dimensiunii camerei cu cea recomandaă de producător pentru un anumit model. În același timp, verificați aceste valori pe baza unui calcul rațional privind debitul de aer, consumul de energie și capacitatea de dezumidificare specificate. O regulă simplă este aceea ca un aparat nu poate extrage o cantitate mare de apă cu un consum foarte mic.
Dezumidificatoarele Peltier – specialistele volumelor mici
Dezumidificatoarele Peltier nu sunt concepute pentru a usca încăperi mari ci mai degrabă pentru a păstra anumite zone uscate. Construcția compactă, consumul redus de energie electrică și funcționarea silențioasă recomandă acest tip de aparate pentru a fi utilizate în dulapuri de haine sau dulapuri de încălțăminte, debarale, cămări sau, în unele cazuri, în băi mici, fără ferestre, fără mult aport de umezeală (fără duș), Dezumidificatoarele Peltier sunt, în principiu,, potrivite doar pentru medii fără aport constant de umezeală.
Granule desicante
Materialele desicante sunt utilizate în principal pentru a proteja materiale sensibile la umezeală în timpul transportului și depozitării. Toată lumea știe acei mici saci care pot fi găsiți în mărfurile expediate
cum ar fi articole electronice, genți de mână, valize, pantofi sau medicamente. Pungile cu aceste granule sunt foarte potrivite pentru păstrarea mărfurilor ferite de umiditate în containere închise uscate.
Dar există și pungi mai mari combinate cu un recipient, disponibile pe piață ca "dezumidificatoare". Granulele sunt, totuși, nepotrivite în acest scop din mai multe motive. Pe de o parte, efectul lor este limitat la doar câțiva metri cubi de aer și poate fi observat numai în zone fără niciun aport de umiditate externă. Mai mult, dezumidificatoarele cu granule sunt foarte scumpe în raport cu capacitatea lor de uscare, deoarece acestea reprezintă o soluție de unică folosință, solicitând utilizatorului să cumpere în mod regulat pungi noi de granule. Mai mult, granulele saturate nu oferă niciun semnal că trebuie schimbate. Acestea nu oferă niciun semnal de avertizare, nu exista niciun mesaj "rezervor complet", ci pur și simplu uscarea înceteazză.
Dezumidiifcatoarele desicante - tehnologie profesionala pentru încăperi mici, reci
În special în subsoluri reci, neîncălzite sau în spații interioare încălzite temporar, nu există practic nicio alternativă de dezumidificare la acestă categorie de aparate.
Dezumidificatoarele cu compresoare puternice funcționează destul de eficient în medii cu temperaturi de cel puțin 12 ° C, dar dacă temperatura medie a încăperii este constant sub 8 ° C, dezumidificatoare desicante sunt capabile să dezumidifice mult mai eficient.
FACTORUL DE SELECȚIE – FUNCȚIILE DE CONTROL
În sfârșit, un criteriu la fel de important pentru selectarea adecvată a dezumidificatorului poate fi gama sa de funcții.
Dispozitivele din aceeași clasă de performanță diferă în ceea ce privește confortul pe care îl asigură utilizatorului prin diferite funcții importante în funcție de aplicație.
Un timer de 24 de ore ar trebui să fie integrat pentru programar, iar funcția de oprire automată este necesară dacă doriți ca dispozitivul să se oprească după o anumită perioadă de timp.
În plus, multe dispozitive oferă controlul higrostatului care permite setarea, prin intermediul unui buton rotativ sau display, a nivelului de umiditate țintă. Dezumidificatoarele poat avea și alte funcții utile precum Child Lock sau mod de lucru de noapte.
Locul de utilizare, de asemenea, poate fi decisiv. De exemplu, dacă doriți să utilizați dispozitivul în funcționare continuă, nesupravegheat, de ex. în week-end sau în casa de vacanță, dezumidificatorul
ar trebui să fie echipat cu un drenaj astfel încât condensul să fie descărcat într-un canal de scurgere în loc de rezervorul de apă care ar trebui să fie golit în mod regulat.
INFILTRĂRILE
Ce sună apropae ca un termen dintr-un roman de spionaj, nu se referă la infiltrarea ostilă în tabăra adversă, ci la aerul ambiant umed. În ceea ce privește calculul capacității de dezumidificare, "Infiltrarea" se referă la aportul extern de umiditate în încăpere ce trebuie absorbită de aparat.
Prin urmare, factorul de infiltrare joacă un rol important în calcularea capacității de dezumidificare necesară. La urma urmei, nu numai aerul din cameră conține umiditate. Umiditatea suplimentară pătrunde în cameră din exterior, de exemplu, datorită stării izolației clădirii, prin golurile ușii sau prin ușile, ferestrele deschise.
De exemplu, dacă doriți să dezumidificați o cameră cu o temperatură de 20°C de la umiditatea relativă de 80% până la 60%, conținutul de apă din aer trebuie redus de la 13,8 g / m³ (80% RH) până la 10,4 g / m3 (60% RH), adică cu 3,4 g pe metru cub de aer. Acest lucru înseamnă 340 g sau ml într-o cameră cu
100 de metri cubi de aer, corect? Nu. Umiditatea introdusă din exterior trebuie, de asemenea, să fie
luată în considerare.
Dacă presupunem condițiile din exterior de 25 ° C și 70% RH, conținutul de apă din aerul din exterior este de 16,2 g / m³, adică mai mult cu 5,8 g decât în interior. În mod normal, această umiditate ar trebui să se amestece cu aerul din interior, lucru care, totuși, se întâmplă doar parțial, camera fiind închisă și bine izolată. Aici este locul unde intră în joc factorul de infiltrare, adică 0,3 pentru camere bine izolate, de exemplu.
Prin urmare, la fiecare oră, infiltrarea de 5,8 g / m³ x 100 m³ x factor 0,3 l / h = 174 g / h (0,174 l) de umiditate ar fi introdusă din afară, care corespunde unui volum zilnic de apă de 4.176 litri (0.174 l x 24) care urmează să fie extrasă din aer prin dezumidificare pentru a menține un nivel optim de umiditate în interior..
"Ființele umane sunt fabrici de umiditate"
Dar în interior este introdusă umiditate suplimentară din multe alte surse. Ca și în cazul infiltrării, acest factor crește în plus încărcarea de umiditate. Un singur ghiveci adaugă 150 ml de umiditate în aerul camerei în fiecare zi. Factorul de încărcare a umidității devine chiar mai ridicat dacă sunt persoane prezente în încăpere.
În timpul somnului, fiecare om produce aproximativ 50 ml de umiditate pe oră eliberată în aerul din cameră prin piele. Această valoare crește până la 70 ml în timpul zilei, dacă o persoană are activități sedentare și depășește 100 ml în timpul activităților casnice.
Aportul de umiditatea trebuie, deci, luat în considerare când selectați un dezumidificator. Este de la sine înțeles că nu puteți folosi un dispozitiv Peltier pentru a menține un dormitor uscat dacă sunt două persoane care adaugă în aer 800 ml de umiditate în aerul din încăpere timp de opt ore de somn. Un dezumidificator Peltier are o capacitatea de dezumidificare maximă de 300 ml în 24 de ore, ceea ce ar face ca dimineața, aerul ar fi mai umed decât seara.
Având în vedere că până la 2 litri de apă sunt emiși în aerul ambiental în timpul gătitului și până la 2,5 litri când faceți duș, devine foarte clar că, pentru toate aplicațiile care implică o umiditate suplimentară, folosirea unor granule desicante sau a unui aparat Peltier nu reprezintă o soluție viabilă.
Prin urmare, atunci când vă planificați achiziția unui dezumidificator, luați mereu în calcul aportul suplimentar de umiditate.