Cum să faci curățenie în casă rapid și ușor: Tips & Tricks

By Ionela Ungureanu

A venit momentul în care trebuie să faci din nou curățenie în casă? Cu siguranță nu îți face plăcere să te ocupi de această sarcină în mod frecvent, însă igienizarea locuinței este vitală pentru sănătatea și starea noastră de bine. Spațiile în care se adună mult praf și murdărie se pot transforma într-un mediu favorabil pentru dezvoltarea microbilor și bacteriilor. Totuși, cum te poți bucura de o casă impecabilă fără prea mult efort? Descoperă mai departe câteva trucuri care îți vor fi de folos atunci când vrei să economisești timp prețios și multă energie.

De unde începi curățenia?

Igienizarea locuinței reprezintă un proces care poate dura câteva ore bune sau, uneori, chiar și un weekend întreg, în funcție de ordinea în care se face curățenie și cât de mare este căminul tău. Ca să simplifici această activitate trebuie să știi totuși cu ce se începe curățenia în casă în mod uzual. Astfel, pentru a te încadra într-un timp cât mai scurt este de preferat să începi cu spațiile cel mai des folosite, precum dormitor, sufragerie, bucătărie. De asemenea, unul dintre aspectele importante pe care trebuie să le mai iei în considerare este legea gravitației, care se aplică și atunci când vorbim de praf și murdărie.

În cazul în care vrei să urmezi etapele curățeniei, află că igienizarea trebuie să înceapă întotdeauna de sus în jos. Mai exact, înainte de a-ți îndrepta atenția spre podele trebuie să ștergi cu atenție ferestrele, ușile, mobilierul și corpurile superioare. În acest fel, te vei asigura că praful rămâne în zonele în care nu ai intervenit încă. Regula este valabilă și dacă ai o casă pe nivele, respectiv ordinea în care se face curățenie va fi de la etajul superior către cel inferior.

De ce să faci curățenie pe camere?

Trebuie să recunoaștem că nu este o adevărată bucurie să faci curățenie în casă pentru că treburile casnice nu sunt deloc simple. Sunt o mulțime de task-uri de îndeplinit, așa că indicat ar fi să-ți planifici cu atenție activitățile ca să nu pierzi întreaga zi. Ai grijă să nu începi să faci curat în mai multe locuri deodată pentru că vei pierde timp prețios. În plus, în fiecare încăpere sunt și lucruri diferite de realizat. Încearcă să te organizezi și să iei fiecare cameră pe rând pentru că atunci când faci curățenie în casă ideea principală este să nu te grăbești, ci să lucrezi eficient. Iată cu ce poți să începi:

Dormitor

Acesta este locul în care te odihnești întotdeauna după o zi lungă, de aceea e important să fie întotdeauna confortabil, ordonat și aerisit. Pentru o curățenie rapidă în casă, mai precis în camera în care dormi, începe cu așezarea tuturor articolelor vestimentare și a altor obiecte la locul lor. Apoi, schimbă lenjeria de pat cu una curată, ridică salteaua și curăță somiera de praf, șterge geamurile, ușile și praful de pe obiectele de mobilier, aspiră podeaua și covorul, iar la final dă cu mopul pe jos.

Sufragerie

Practic, de câte ori se face curățenie în casă trebuie să se facă și ordine peste tot. Așadar, la fel ca în dormitor, și în sufragerie trebuie ca întâi de toate să pui lucrurile la locul lor. Îți va fi mai ușor să te organizezi dacă nu te mai împiedici de haine, reviste, jucării, căni ori alte obiecte care afectează imaginea livingului și aglomerează spațiu.

Îndepărtează praful de pe toate corpurile de mobilier, acordă atenție și corpurilor de iluminat, șterge ferestrele, curăță canapeaua și fotoliile și scutură articolele textile de praf. Finalizează curățenia cu aspirarea pardoselii și spălarea acesteia.

Bucătărie

Putem spune că bucătăria are nevoie constantă de întreținere, mai ales dacă obișnuiești să gătești în mod frecvent. Începe curățenia în acest spațiu cu adunarea tuturor lucrurilor care nu-și au locul aici și spălarea vaselor murdare. În continuare, aruncă tot ce este stricat, vechi sau inutil din frigider și curăță aparatul în interior și la exterior. Nu trece cu vederea întreținerea electrocasnicelor, așa că șterge și spală cu atenție toate echipamentele din bucătărie. Curăță corpurile de mobilier suspendate, spală chiuveta și schimbă toate articolele textile, ca de exemplu fața de masă, prosoapele de bucătărie ori mănușile pentru cuptor. Când ai terminat totul, aspiră și spală podeaua.

Baie

Când faci curățenie în casă, ultimul loc în care trebuie să ajungi este baia. De ce? Pentru că atunci când igienizezi celelalte încăperi cu siguranță ai nevoie tot timpul să revii ca să speli o lavetă ori să întreprinzi alte sarcini. Așa că după ce ai încheiat curățenia în restul locuinței, mergi în baie și începe cu aruncarea lucrurilor care nu-ți mai sunt de folos. Spală geamurile și oglinzile, dezinfectează și curăță toate obiectele sanitare, șterge dulapurile și alte suprafețe, schimbă prosoapele, iar la final ocupă-te de pardoseală.

Importanța curățeniei zilnice

Există o mulțime de idei practice de curățenie în casă pe care le poți aborda ca să-ți duci sarcinile la bun sfârșit cât mai repede. Însă, printre lucrurile esențiale se află curățenia zilnică. Asta nu înseamnă că trebuie să realizezi zilnic toate acțiunile ce fac parte din procesul complex de igienizare, ci doar să aloci câteva minute pentru a face ordine.

Este o diferență enormă între a începe curățenia în casă de la zero și atunci când trebuie doar să ștergi praful și să aspiri podelele. În acest sens, ai grijă ca în fiecare zi să-ți pui lucrurile la locul lor, să speli vasele ori să ștergi cada sau să cureți bucătăria după fiecare folosire. Vei vedea că munca ta va fi ușurată pe viitor și că vei face curățenie în casă mult mai repede.

De ce să faci curățenie generală o dată la câteva luni?

Chiar dacă obișnuiești să-ți igienizezi locuința periodic folosind diferite produse de curățare, din când în când trebuie să acorzi atenție întregii case. Curățenia generală este un proces care se întinde pe o perioadă mai lungă, poate chiar și o săptămână și face referire la mai multe operațiuni ce trebuie întreprinse pentru reîmprospătarea și curățarea casei. Poate fi vorba de mici reparații, organizarea debaralelor sau a balconului, spălarea perdelelor, draperiilor și covoarelor, schimbarea unor articole ori piese de mobilier și multe alte lucruri asemănătoare pe care nu obișnuiești să le faci în mod uzual.

De ce este necesar să faci o curățenie generală în casă o dată la câteva luni? Pentru că în acest fel scapi de toate lucrurile nefolositoare și te poți ocupa în detaliu de fiecare colțișor al spațiului în care locuiești. În plus, îți ușurezi munca pentru perioada următoare când trebuie doar să menții și să întreții ordinea.

Reguli de care să ții cont

Atunci când vrei să te bucuri de o locuință strălucitoare și lipsită de microbi trebuie să ții cont și de câteva reguli simple. Chiar dacă, de pildă, știi că ai nevoie de saci de praf și filtre pentru aspiratoare pentru înlocuirea celor vechi ori că trebuie să te organizezi în mod corespunzător ca să termini treburile mai repede, sunt lucruri pe care e important să nu le treci cu vederea.

Poartă mănuși din latex

Nu aplica produsul de curățare direct pe suprafața vizată

Folosește doar produse adecvate suprafețelor

Utilizează doar soluții și ustensile potrivite activității pe care o întreprinzi

Șterge praful de sus în jos

Evită să folosești aceleași lavete pe toate suprafețele pe care le vei curăța

Păstrează bureți diferiți pentru baie și bucătărie

Nu spăla geamurile dacă bate soarele direct pe ele sau știi că va urma o ploaie

Scutură de praf toate articolele textile din casă precum covoare, pleduri, perne decorative, cuverturi ori pături

Ai grijă să nu folosești un singur mop pentru toată casă

Igienizează toate produsele de menaj și obiectele utilizate după ce ai terminat curățenia

Înlocuiește frecvent produsele de curățare ca să eviți dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului.

Tips & Tricks

Dacă ai nevoie de cel mai rapid mod de a face curățenie în casă, atunci trebuie să apelezi și la anumite trucuri utile. Iată câteva idei pentru o locuință curată, ordonată și îngrijită:

Fă o listă de curățenie rapidă

Respectă o ordine a camerelor

Ocupă-te de lucrurile esențiale

Concentrează-te doar pe curățenie, fără să-ți distragă atenția alte activități

Nu încerca să faci mai multe lucruri deodată

Ține toate produsele de curățat la un loc

Nu lua pauze prea lungi

Obișnuiește-te să ștergi imediat după tine

Spală hainele murdare cât mai des

Aranjează-ți patul în fiecare dimineață

Aspiră covoarele și pardoseala o dată la trei zile

Nu mai lăsa lucrurile înșirate prin toată casa

Menține ordinea zilnică

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi

Împarte sarcinile atunci când nu te descurci pe cont propriu.

Ai grijă să nu-ți îngreunezi munca atunci când faci curățenie în casă. Fiecare detaliu contează și, chiar dacă nu-ți face plăcere să întreprinzi astfel de activități casnice, amintește-ți că cu cât lași lucrurile să se adune cu atât va fi necesar să pierzi mai mult timp și să depui mai mult efort.