Cum alegi perdelele și draperiile potrivite

By Ionela Ungureanu

TIPS&TRICKS

Cristina Zelmat, Proprietar La Maison

Reprezentant în România a unor branduri de lux de perdele și draperii

[email protected]

Când alegi țesăturile pentru perdele și draperii nu te ghida doar după cromatică sau după imprimeul care îți face cu ochiul, căci aceste podoabe ale ferestrei merită să fie armonizate în context.

Thibaut Chalice Lace

Ia în calcul arhitectura interioară a căminului tău, stilul amenajării, ce piese de mobilier sau corpuri de iluminat se află în preajma geamului, orientarea ferestrelor către punctele cardinale, luminozitatea încăperii și lista poate continua cu diverși factori particulari.

Ce draperii se potrivesc în apartamentele noi?

Majoritatea ansamblurilor rezidențiale, ridicate în ultimii ani, beneficiază de o arhitectură echilibrată, în care s-a pus accent pe nevoia de lumină naturală. Astfel se explică prezența pereților cortină sau a ferestrelor generoase.

Harlequin Salinas

În astfel de cazuri se potrivesc materialele fluide, cu imprimeuri cât mai simple. În funcție de gust și de amenajarea interioară, poți alege între modele florale și vegetale stilizate și cele geometrice ponderate. Pentru a accentua luminozitatea camerei recomandăm materiale cât mai transparente sau semimate, cu imprimeuri ton-sur-ton. Dacă încăperea este inundată de soare puternic, flanchează fereastra cu draperii dublate cu blackout (un material special, cu diverse grade de opacizare, care poate filtra lumina puternică și chiar poate fi o barieră totală împotriva luminii). În cazul amenajărilor contemporane, proporțiile trebuie atent calculate, în sensul că perdelele și draperiile trebuie să coboare până la nivelul pardoselii, niciun centimetru în plus sau în minus.

Harlequin Salinas

O atmosferă clasică, cu drapaje elegante

Pentru iubitorii de interioare vintage sau artistic creionate oferta este mai mult decât generoasă, căci pot opta între materiale prețioase, precum este catifeaua, mătasea, borangicul și cele naturale, ca bumbacul, inul, vâscoza.

Houles

Imprimeurile devin mai elaborate și ies în evidență nu doar prin complexitatea și frumusețea modelului, cât mai ales prin contrastul cromatic. Mai mult de atât, în vilele cu o aură clasică recomandăm draperiile bogate cu modele trasate în medalion, care să se armonizeze stilistic cu ornamentele fine ale stucaturilor sau ornamentelor de pe ușile din lemn sau de pe plafonele somptuoase. Un interior clasic trebuie să emane prețiozitate și stil deopotrivă și de aceea este foarte important ca gama de culori să fie una cu personalitate.

Houles

Atenție! Evitați culorile electrice în cazul interioarelor clasice, acolo unde există mobilier din lemn masiv. Mizați pe tonuri naturale și pe culori pline de mister. În interioarele clasice perdelele și draperiile vor avea dimensiuni teatrale, astfel încât să cadă în falduri bogate pe laturile ferestrei, dar și pe pardoseală.

Cum evidențiezi draperiile și perdelele?

Thibaut Troy WP Midland

În funcție de stilul amenajării interioare te vei orienta către o prindere mai simplă sau mai complicată a perdelei și a draperiei. Întotdeauna, galeria care susține perdeaua și draperia se va fixa la jumătatea distanței dintre marginea superioară a ferestrei și plafon. Pentru a scoate și mai mult în evidență frumusețea drapajelor le poți accesoriza cu șnururi de prindere, piese de prindere a faldurilor, pasmanterii din mătase sau materiale naturale.

(Foto: Harlequin/ Style Library; Houles; Thibaut)