Cum alegi perdelele? Sfaturi utile
Varietatea de perdele si draperii poate reprezenta o adevarata provocare atunci cand te hotarasti sa-ti decorezi casa. Asemenea hainelor, acestea trebuie asortate cu restul incaperii, dar alegerea lor tine si de alte criterii cum ar fi tipul de camera in care vor fi asezate sau materialul din care sunt facute.
Primul pas este sa stabilesti dimensiunile si sistemele de prindere, dupa care noteaza urmatoarele sfaturi care te vor ghida cu succes in magazin.
Deschide Galeria
Cum le asortezi?
Cand vine vorba de asortare, primul lucru care iti vine in minte este culoarea. Aceasta este importanta in alegerea perdelelor si draperiilor, insa nu si suficienta. Daca ti-ai ales deja mobila, poti sa decizi culoarea perdelelor in functie de aceasta. Fii atent la ce tapiterii au scaunele, fotoliile sau canapelele din camera si alege aceleasi nuante sau tipuri de imprimeuri pentru perdea. De asemenea, o poti asorta si cu materialele textile de pe pat (lenjerie, perne). Pentru a-ti fi mai usor, unele magazine au seturi de perdele deja asortate cu lenjeria de pat.
Vorbind de textile, si covorul reprezinta un ghid important in alegerea perdelelor. Daca acesta are mai multe culori, perdeaua poate avea nuanta principala, ori o nuanta mai inchisa sau mai deschisa, in cazul in care covorul este intr-o singura culoare. Daca iti place sa faci des mici schimbari in decorarea casei, cumpara, de fiecare data cand vrei sa faci acest lucru, pernute decorative in combinatii diferite pe care sa le asortezi cu perdelele.
Dupa cum am spus mai sus, asortarea perdelelor si draperiilor nu se face doar in functie de culoare. Alegerea materialului este foarte important pentru a fi in armonie cu restul elementelor din camera. Incearca sa patrezi aceeasi linie de materiale in toata camera sau doua tipuri care se potrivesc.
Cum le alegi in functie tipul de incapere?
Tot de materiale vorbim si cand tinem cont de tipul de camera pentru care alegi perdelele. Cele masive, opace si cu nuante mai inchise sunt potrivite pentru dormitoare. Exista o alternativa in acest caz, optand pentru draperii care vor avea scopul de a opri lumina si perdele transparente sau deschise la culoare in perioada zilei, pentru o camera luminoasa. Pentru dormitor alege nuante simple, linistitoare, evita imprimeurile si culorile tari, nepotrivite intr-o astfel de incapere destinate odihnei.
Voluminoase si lungi, asa trebuie sa fie perdelele din living. Tine cont si pastreaza stilul in care ai decorat restul incaperii. Fiind destinata activitatilor de peste zi, acestea trebuie sa permita intrarea luminii, astfel, materialul trebuie sa fie transparent, in culori deschise. Lungimea trebuie sa permita atarnarea lor pe podea, chiar exagerata, rezultatul fiind de efect, mai ales daca ferestrele permit adierea vantului, vor crea o atmosfera placuta.
Nu este o regula alegerea culorilor deschise in living. Daca iti permite restul camerei (tonuri neutre, materiale simple), alege o culoare contranstanta, puternica sau imprimeuri indraznete in ton cu stilul ales. Tine cont, insa, ca expunerea lor in dreptul ferestrelor vor duce la o deteriorare prematura a culorilor.
In bucatarie nu mai este cazul perdelelor pana la nivelul pardoselii. Acestea vor fi, de exemplu, pana la nivelul pervazului. In principal, tine cont sa fie cat mai practice, semitransparente si cu o manevrare simpla. Materialul trebuie sa fie rezistent la umezeala, aburi si sa nu absoarba usor mirosurile, cum ar fi bumbacul, poliesterul, vascoza. Pentru bucatarie, cele mai potrivite sunt rulourile, storurile, jaluzelele datorita rolului lor practic.
Destinate initial intimitatii, perdelele pot lua si functia elementelor decorative, iar principala regula a acestora este pastrarea armoniei dintre ele.
foto: Pinterest