Cel mai bun dezumidificator

By Ionela Ungureanu

Tipuri de dezumidificatoare

Exista doua variante de aparate concepute special pentru dezumidificarea aerului: dezumidificatorul chimic si dezumidificatorul electric.

Dezumidificator chimic – functioneaza eficient in mediile in care umiditatea este medie. Se bazeaza pe substante chimice de deshidratare. Acesta absoarbe umiditatea din aer pentru a mentine o umiditate relativa in limitele permise.

Dezumidificator cu condensare – Este compus dintr-un compresor si un ventilator. Compresorul improspateaza aerul pana la condensare, apa este recuperata, apoi vidata, iar aerul este emis in camera sub forma de caldura.

Dezumidificator electric – aspira aerul care trece printr-un ventilator, apoi printr-un gel care retine apa.

Capacitate

Unele dezumidificatoare sunt capabile sa absoarba pana la 30 de litri de apa pe zi, unele sunt capabile de a scadea nivelul de umiditate din spatii de pana la 70 m².

Volumul de apa extras de un dezumidificator electric este mai mare decat in cazul celui chimic. Bineinteles, pentru a alege cea mai buna varianta pentru nevoile personale si pentru a te asigura ca dezumidificatorul va face fata umiditatii din locuinta persoana, cel mai bine este sa citesti informatiile producatorului inainte de a achizitiona un anume model.

Functia de programare

Unul dintre cele mai mari avantaje ale modelelor actuale este functia de programare. Astfel, cauta sa achizitionezi este un aparat autonom, care sa fie echipat cu un higrostat si cu un ecran digital. Aceasta tehnologie permite urmarirea nivelului de umiditate din locuinta si reglarea sa in mod automat. De asemenea, majoritatea modelelor ofera acces la modul de programare personalizata – timp de pornire, timp de functionare etc.

Mod de folosire

Exista dezumidificatoare electrice care sunt echipate cu un panou de comanda si cu numeroase programe automate care permit reglarea in functie de nivelul de umiditate din locuinta. Acestea stiu cand sa porneasca si sa se opreasca sau cand este cazul sa te atentioneze ca nivelul de apa din rezervor a crescut si rezervorul trebuie golit.

Mentenanta

Daca alegi sa investesti intr-un dezumidificator chimic, trebuie sa ai grija de schimbarea cartuselor sau a pastilelor in mod regulat. Daca alegi totusi sa investesti intr-unul electric, ai sansa de a alege unul dintre numeroasele modele inteligente care se ocupa singure de buna functionare pe termen lung, fara a fi nevoie sa faci nimic. Acest lucru este posibil prin functia de devigrare pe care o au acestea si de modul de curatare automata cu care sunt inzestrate.

Portabilitatea

Daca dezumidificatorul este unul mic, usor de transportat, atunci il poti plimba dintr-o camera in alta, in functie de nevoile pe care le ai. Modelele voluminoase sunt de obicei prevazute cu roti, asa ca nu este nevoie sa cari aparatul in brate, ci pur si simplu sa il tragi dupa tine ca pe un carucior.

Nivelul de zgomot

Nivelul sonor emis de dezumidificatoarele electrice variaza in functie de model. Unele modele sunt foarte silentioase si nu depasesc 25 de decibeli, in timp ce altele pot ajunge pana la 50 de decibeli.

Diferenta este reprezentata de sistemul de ventilatie – acesta emite zgomot atunci cand este in functiune. Ar fi bine sa iei in considerare acest aspect mai ales atunci cand vrei sa folosesti aparatul in camera in care stai, poate deveni foarte deranjant.

Pret

Cele mai ieftine modele pe care le gasiti sunt de obicei dezumidificatoare electrice cu putere mica si cu capacitate redusa, insa eficienta acestora poate fi scazuta. Acestea sunt de regula folosite in spatii mici, de 10 pana la 30 de metri patrati, pentru intretinerea zilnica, iar utilizarea lor este una simpla.

Exista si varianta mai scumpa, cazul aparatelor electrice prevazute cu un rezervor mai mare, modele mai inteligente. Acestea pot absorbi pana la cativa litri de apa, au un panou de comanda care afiseaza nivelul de umiditate din camera si au functie de curatare. Marele dezavantaj al acestora este nivelul ridicat de zgomot emis.