9 trucuri simple pentru organizarea camerei copilului
9 trucuri simple pentru organizarea camerei copilului
9 trucuri simple pentru organizarea camerei copilului
Camera copilului este un adevarat haos? Nu gasesti ciorapeii, cartile cu povesti sau jucaria lui preferata? Spatiul este foarte mic? Are prea multe jucarii si nu stii unde sa le mai pui? Peste tot gasesti hartii desenate si creioane? Calci peste piesele lui de lego si te impiedici de masinute?
Daca te confrunti cu toate aceste probleme sau altele, iti sugerez sa citesti ideile de mai jos despre cum sa organizezi spatiul din camera sa, pentru a pastra o ordine si a-l utiliza cat mai eficient:
1. Organizeaza camera in spatii destinate unei anumite activitati
Intrucat, de cele mai multe ori, camera copilului este locul in care acesta isi petrece majoritatea timpului, atat pentru dormit, cat si pentru joaca sau studiu, e bine sa delimitezi un spatiu pentru fiecare activitate. Copilul va diferentia mai usor o activitate de alta si va intelege mai bine sensul ei. Astfel, creeaza un spatiu doar pentru jocuri, unde el se poate juca sau realiza activitati creative, un loc doar pentru studiu pentru cei mai mari, deoarece de multe ori copiii care studiaza in pat tind sa adoarma si e mai bine sa evite patul cand trebuie sa invete si sa il foloseasca doar pentru odihna.
Truc grozav care face ca activitatea de curatenie sa fie chiar distractiva
2. Foloseste tehnica ordonarii de jos in sus
Asaza obiectele mai des utilizate in dulap, pe rafturi sau alte spatii verticale pentru depozitare, la un nivel la care copilul sa poata ajunge cu usurinta, iar cele pe care nu le utilizeaza prea mult sau sunt mai fragile la nivelele urmatoare, gradual, dupa frecventa de utilizare.
3. Organizeaza lucrurile pe categorii, cu etichete
450 de jocuri educationale
Ii poti organiza, de exemplu, articolele de imbracaminte, astfel incat copilul sa aiba acces rapid la ele si sa va fie cat mai usor sa tineti o ordine. Creati un sertar doar cu sosete, altul cu lenjerie, altul cu tricouri, etc. si foloseste imagini reprezentative pentru fiecare categorie in parte, daca ai copii mici, iar pentru cei mai mari pune etichete pe care sa scrii denumirea categoriilor respective.
Foloseste aceeasi metoda si pentru organizarea celorlalte obiecte si a jucariilor: de exemplu o cutie pentru lego, alta pentru masinute sau papusi, alta pentru jucarii de plus, etc.
4. Utilizeaza ingenios spatiul de sub pat
Daca spatiul de sub pat iti permite sa depozitezi cutii (sau ai pat cu sertar), incearca sa utilizezi acest loc pentru a aseza diverse obiecte sau hainute, jucarii si carti care sa ii fie la indemana copilului. Vei economisi mult spatiu in camera, mai ales daca e destul de restrans.
5. Creeaza un spatiu pentru lucrarile sale artistice
Poti crea propria lui expozitie chiar in camera sa. Alege un perete pe care sa afisezi lucrarile sale preferate sau insira-le pe o sfoara sau mai multe, in locuri precum: deasupra biroului, de la un capat la altul al camerei, deasupra patului, a ferestrei, etc.
6. Atarna saculete pentru depozitare deasupra usii
Set 3 – Dezvoltarea vorbirii
Pentru a avea la indemana jucariile sale preferate, depoziteaza-le in saculete sau plase agatate de usa. Poti folosi usa si pentru a agata saculetul cu echipamentul de sport, de dans sau cu alte lucruri pentru activitatile extrascolare.
7. Triaza jucariile in mod regulat
Daca nu doresti sa te trezesti, la un moment dat, cu o gramada de jucarii care umplu camera pana la refuz, e bine sa le selectionezi din timp si sa realizezi cutii separate pentru jucariile pe care le foloseste, apoi pentru cele care sunt stricate si urmeaza sa fie aruncate si o a treia categorie pentru cele pe care doresti sa le donezi pentru ca nu mai corespund varstei copilului sau, pur si simplu, sunt deja prea multe.
8. Foloseste cutii transparente pentru depozitare
Transparenta recipientelor ii permite copilului sa identifice mai usor obiectele si sa stie rapid cum sa le organizeze. Totodata va fi mai usor sa ordonati cutiile in camera.
Poezii terapeutice
9. Utilizeaza la maxim spatiul biroului
Locul de studiu este foarte important si, de cele mai multe ori, acesta se aglomereaza cu o sumedenie de ustensile de colorat, de scris si alte maruntisuri uitate de copil. Poti evita acest lucru daca vei organiza obiectele in borcane de plastic pe rafturi sau in saculete agatate de perete si in alte materiale cu buzunare.
Anamaria Potra