5 sfaturi de organizare pentru camera copilului
Camerele copiilor sunt, de regula, destul de mici si uneori fratii sunt nevoiti sa imparta acelasi spatiu. Asa se face ca aici se aduna o multime de lucruri, de la haine, pana la jucarii, carti si caiete, multe dintre ele in surplus. Si cum copiii nu reusesc sa fie prea organizati, de cele mai multe ori camera lor devine un adevarat haos.
Ce poti face pentru ca lucrurile sa ramana in ordine mai mult de doua ore dupa ce ai facut curatenie? Trebuie, in primul rand, sa le sortezi cu atentie si sa elimini tot ceea ce este in plus, nefolositor. Spre exemplu, gaseste alt loc pentru a depozita vara hainele de iarna. De asemenea, foloseste cat mai eficient spatiul de depozitare. Cutiile, cu capac sau fara, sunt o varianta castigatoare in acest sens.
Pentru a face lucrurile cat mai usoare iti oferim cateva sugestii de organizare pentru camera copilului:
1. Sorteaza hainele si jucariile copilului
Dupa cum spuneam, primul pas este cel prin care incerci sa elimini surplusul, lucrurile inutile. Incepe cu dulapul de haine. Copiii cresc rapid si multe haine le raman mici inainte sa apuce sa le poarte de prea multe ori. Vei descoperi cu uimire ca cel putin jumatate din imbracaminte este deja nefolositoare. Sorteaza, asadar, hainele si pastreaza doar ceea ce se mai poate imbraca.
Treci apoi la jucarii. Vei constata si in acest caz ca exista o multime de jucarii de care cel mic nu s-a mai atins de multa vreme. Si asta intrucat copiii isi pierd rapid interesul pentru lucruri. Poti incerca sa le asezi in cutii si sa le rulezi o data la doua-trei saptamani. In felul acesta, va avea mereu jucarii “noi”.
2. Organizeaza
Copiii nu stiu sa mentina ordinea. De aceea, este bine sa nu le lasi la indemana chiar totul. Spre exemplu, nu aseza hainele pliate pe rafturile de jos. Gaseste-le un loc care sa nu fie la nivelul lor pentru a nu te trezi cu toata imbracamintea pe care o stiai calcata si frumos asezata in sifonier chiar in mijlocul camerei doar pentru ca si-a cautat ceva de imbracat. Lasa-i doar cateva haine din care sa isi poata alege de imbracat, asa incat sa nu fie tentat sa se urce pe vreun scaun pentru a ajunge la bluze sau rochite.
3. Eticheteaza
Pana pe la 6 ani, copiii nu stiu inca sa citeasca, astfel ca va fi destul de dificil pentru ei sa identifice cutiile cu jucarii sau cu diverse obiecte dupa denumirea inscrisa pe etichete. Cu toate acestea, exista o modalitate foarte practica de a-i face sa recunoasca locul lucrurilor: lipeste mici poze cu lucrurile depozitate in fiecare cutie: piese lego, masinute, plastelina, papusi etc. Apoi, roaga-i sa te ajute sa puneti toate la locurile lor. In felul acesta vor deprinde abilitatile de organizare.
4. Depoziteaza
Foloseste cat mai eficient spatiul disponibil. Spre exemplu, sub pat poti aseza cutii din plastic cu capac in care se afla jucarii marunte, precum piesele de puzzle sau de lego. E un loc bun de exploatat si e pacat sa nu il utilizezi la maximum. Apoi, profita de spatiul oferit de pereti pentru a monta cuburi sau rafturi. Vei descoperi o multime de spatiu numai bun pentru depozitat carti, spre exemplu. Monteaza-le cu atentie, folosind ancore ca masura de precautie.
5. Doneaza hainele si jucariile pe care nu le mai foloseste
Entuziasmul unei jucarii noi dispare rapid. Cu exceptia celor pentru care copiii dezvolta adevarate fixatii, cele mai multe dintre jucarii devin neinteresante la scurt timp dupa ce le-au primit. In felul acesta, dormitorul devine un adevarat muzeu al jucariilor pe care se asterne praful.
Ia o cutie ceva mai mare si roaga-l pe cel mic sa aseze in ea acele jucarii care nu-i mai plac. Spune-i ca le veti oferi unor copii care nu au fost atat de norocosi incat sa aiba parte de atat de multe jucarii, unor copii care isi doresc de multa vreme sa aiba acele lucruri. Incearca sa obtii de la el si una dintre jucariile la care tine ceva mai mult. In felul acesta va invata ceea ce inseamna altruismul si nu va creste o persoana egoista.
Mergeti impreuna pentru a oferi jucariile copiilor dintr-o familie saraca. Astfel, copilul va avea ocazia sa vada conditiile in care traiesc acei copii si va invata sa pretuiasca mai mult ceea ce are.